De gemeente is een aantrekkelijke klant voor het bedrijfsleven. Er wordt gewerkt aan allerlei relevante maatschappelijke vraagstukken. Mogelijk kan jij als ondernemer met jouw bedrijf met producten of diensten hier ook een bijdrage aan leveren.

Bij de gemeente valt daarmee een serieuze hoeveelheid geld te verdienen, maar dan moet je wel de hobbel nemen om in te schrijven op een aanbesteding.

Lang niet iedereen vindt dat eenvoudig, want een gesprek over de precieze wensen van de gemeente is er niet bij.

Hoe kom je er dan achter wat de gemeente wil? Wie is de gemeente eigenlijk? Voor iedereen die wil weten wat de gemeente belangrijk vindt en waar de komende vier jaar het geld voor wordt vrijgemaakt, is er goed nieuws.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug. De coalitieakkoorden worden geschreven en nieuwe colleges worden gevormd. En binnenkort breekt de begrotingsronde aan.

Eigenlijk is er sprake van een nieuwe ronde, en dus nieuwe kansen. De centen worden verdeeld en jij kan daar invloed op uitoefenen.

 

Stap 1 voor een succesvolle communicatie met de gemeente

Een eerste stap is door het coalitieakkoord van die gemeente eens na te slaan op bijvoorbeeld het onderwerp duurzaamheid.

Je kunt hierin lezen of de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college dit onderwerp ook belangrijk vinden.

Kun jij dat dan ook terugvinden in het inkoopbeleid en de aanbestedingen?

Of is het in jouw ogen eigenlijk een wassen neus?

Als dat laatste het geval is, kun je de gemeenteraad vragen om opheldering. Dat doe je natuurlijk alleen als jijzelf heel hoog scoort op duurzaamheid. De gemeente houdt zich aan haar eigen beleid en wet- en regelgeving. Als jij als ondernemer aanloopt tegen eisen, die je niet passen of juist graag wilt dat er eisen waar jouw onderneming goed op scoort, worden opgenomen, stel je dan proactief op.

De kersverse gemeenteraadsleden en wethouders worden graag gevoed met informatie. Met de meest actuele informatie nemen zij besluiten in het algemeen belang om hun gemeente een stuk mooier of beter te maken.

Daar doen ze het allemaal voor.

Maar …

Weet jij wat de gemeente wil?

Weet je eigenlijk wel hoe je een goede brief aan de gemeenteraad of aan het college stuurt? Weet jij wat de gemeente wil en belangrijk vindt?

Ik ben benieuwd naar het antwoord op deze vraag. Schrijf hieronder jouw antwoord op de vraag. En begin de antwoord met “Ja” of “Nee”.

Als cadeau ontvang je dan per email het stappenplan 10 stappen om succesvol te communiceren met de gemeenteraad!

Hartelijke groet,

Ireen Boon, Kim Schofaerts en Alexander Meijer

 

PS. Reserveer vast 28 mei in je agenda. Dan geven Ireen Boon, Kim Schoffearts en Alexander Meijer een speciale training in Den Haag. Klik hier om je meteen aan te melden.

GRATIS E-BOOK

Start jouw succesvolle samenwerking
met de overheid nu!

Een e-mail met het e-book is onderweg!

Share This