Zes dingen over organisatieverandering

12 sep 20130 Reacties

Bij het vernieuwen en veranderen van lokale overheidsorganisaties zoek ik altijd naar aansprekende en voor een ieder te begrijpen metaforen.  Ik gebruik metaforen die helpen om bewustwording bij medewerkers te creëren over hun eigen positie in organisatieveranderingen. Het boekje ‘Wie heeft mijn kaas gepikt?’  blijft een leuke en eenvoudige metafoor over hoe mensen veranderingen ervaren en hoe mensen geneigd zijn erop te reageren. De moraal van het verhaal is natuurlijk: veranderen begint bij jezelf!

In het boekje Wie heeft mijn kaas gepikt? is ‘kaas’ een metafoor voor hoe mensen omgaan met veranderingen zakelijk en privé.

Kaas staat voor onze comfortzone, waarin we graag verblijven en die we niet graag verlaten. En toch …

Wanneer je denkt: Wie heeft mijn kaas gepikt?, leg je eigenlijk de verantwoordelijkheid en de schuld bij een ander neer.

En daarmee ontkracht je jezelf. In het boekje wordt die aanname ontmaskerd.

Eén van de conclusies uit het boekje is dan ook: hoe sneller je afscheid neemt van je oude kaas, des te sneller vind je nieuwe kaas. Er blijft genoeg te smullen over.

Organisatieverandering, wat moet je weten?

Hieronder heb ik voor jou de zes dingen samengevat, die je moet weten over organisatieverandering in het algemeen:

  1. Alles verandert. Ze blijven je Kaas pikken.
  2. Houd rekening met verandering. Houd je Kaas in de gaten, zodat je het merkt als hij oud wordt.
  3. Pas je snel aan. Hoe sneller je de oude Kaas loslaat, des te sneller kun je van je nieuwe Kaas genieten.
  4. Verander jezelf. Als je Kaas verdwijnt, ga dan mee.
  5. Verandering is leuk! Verwelkom het avontuur en geniet van de smaak van nieuwe Kaas.
  6. Blijf klaarstaan. Ze blijven je Kaas pikken.

Doe jezelf een plezier. Claim 9 minuten van je kostbare tijd. Pak een kopje koffie of thee. Zorg dat je telefoon uitstaat. En bekijk hoe inspirerend deze zes dingen zijn en een Nederlandse ondernemer tot multinational maakte.

Serieus. Dit filmpje moet je gezien hebben. In De Wereld Draait Door vertelt Henri van Beusekom over zijn inspiratiebron: het boekje Wie heeft mijn Kaas gepikt?. Henri van Beusekom is ondernemer en maakt camera’s voor alles wat rijdt en vaart met zijn bedrijf Orlaco. Geen recessie voor zijn bedrijf. 2012 was het beste jaar ooit voor Orlaco met een groei van 30%.

Ik ben heel benieuwd wat je van de zes dingen vindt? Hoe ga jij met veranderingen om? Wat is in jouw organisatie jouw Kaas? Wie pikt jouw Kaas?

Plaats de antwoorden op (alle of één) deze vragen in het commentaarveld hieronder.

Schroom niet om ook op elkaars antwoorden te reageren! Daarmee kan deze blog uitgroeien tot een community waar we van gedachten wisselen, elkaar tips kunnen geven en elkaar kunnen helpen.

En bedenk: Ze blijven je Kaas pikken.

Samen vernieuwen we de overheid!

Hartelijke groet,
Alexander Meijer

GRATIS E-BOOK

Start jouw succesvolle samenwerking
met de overheid nu!

Een e-mail met het e-book is onderweg!

Share This