OVERHEIDSIQ – Herstellen van vertrouwen in de overheid – serie deel 3 van 3

28 nov 20130 Reacties

OverheidsIQ, wat is dat?

Dit is het laatste artikel in de 3-delige reeks over “herstellen van vertrouwen in de overheid”. Als je de eerste 2 artikelen nog niet (in de juiste volgorde) hebt gelezen, doe dit dan eerst, voordat je aan dit artikel begint en het implementeren van de inzichten:

  1. Waarom moet de overheid eerst zelf inwoners vertrouwen?
  2. Vind jij ook dat een politicus per definitie niet kan integer zijn?

Oké… als je de artikelen hebt gelezen en bent begonnen met het implementeren van de lessen, dan heb je nu meer helderheid over hoe het vertrouwen in de overheid kan worden hersteld, over hoe belangrijk het is om als overheid de eerste stap te zetten en integer te handelen. Dat het belangrijk is om als overheid eerlijk en transparant te zijn.

MAAR… er is een probleem. Eén ding ontbreekt vaak bij veel inwoners. Het gebrek aan vertrouwen in de overheid komt voor een deel ook doordat de inwoner meestal onvoldoende weet wat de overheid allemaal doet. Ditzelfde geldt overigens voor ondernemers of zzp-ers, die zaken met de overheid willen doen. Maar daar gaat deze blog niet over.

Wat doen al die mensen (politici en ambtenaren) in godsnaam de hele dag?

Op het artikel het geheim van vertrouwen in de overheid is.. ? heb ik heel veel reacties gekregen. Eén van mijn overtuigingen, die ik daarin deelde, is dat meer ‘overheidsIQ’ bij het herstellen van vertrouwen in de overheid helpt. Hoewel de reacties wisselend waren, was men het over één ding roerend eens. De gemiddelde inwoner weet meestal onvoldoende wat een gemeente allemaal doet. Door de reacties leerde ik dat ik erbij moet schrijven dat ik daarmee niet zeg dat dit aan de inwoner ligt. MAAR…

Iemand reageerde heel eerlijk en beschouwt zichzelf als gewone inwoner. Hij schrijft dat hij veel leert van de dingen die in de blog en de commentaren staan. “Ik sta soms met mijn oren te klapperen en ik moet af en toe ook drie keer dingen lezen voor ik het begrijp. Wat mij is opgevallen dat de meeste mensen die zich hier bevinden allemaal iets met de overheid te maken hebben. Ik kom hier geen stratenmakers of loodgieters tegen. Dus dan kun je je afvragen of er überhaupt wel interesse is voor wat de overheid doet. Een hoop mensen weten zelfs niet hoe hun eigen pensioen eruit ziet. Zoals ik de overheid zie; als een groot log ding waar ik mij soms afvraag wat doen die mensen in godsnaam allemaal de hele dag.” Duidelijke taal, toch? Ik vat het op als een vraag om uit te leggen wat de overheid doet en waarom.

Ik denk dat we het eens kunnen worden dat er burgers zijn die onvoldoende weten wat een gemeente allemaal doet. Ik vraag mij af hoe groot deze groep is? En zou de overheid hier wat aan kunnen doen? Of wat kunnen jij en ik er aan doen?

Hoeveel OverheidsIQ hebben inwoners eigenlijk?

Natuurlijk vind ook ik dat de overheid dingen eerst zelf moet uitleggen en daarbij aansluiting zoekt bij de wensen en behoeften van de inwoners en samenwerkingspartners. En dat betekent dat ik overal waar ik kom, uitleg wat de overheid doet en waarom.

Misschien lukt het nu ook om het eens te worden over het volgende. Klopt het dat je als inwoners (of zakenpartner van de overheid) ook zelf de verantwoordelijkheid hebt om wat meer overheidsIQ te ontwikkelen? Ik weet namelijk bijna zeker wat er gebeurd wanneer jij jouw kennis van de overheid verhoogt, jij weet wat er met ons belastinggeld gebeurt en jij de overheid als deskundige partner leert kennen. Weet je wat er dan gebeurd…? Dan ontdek je de mogelijkheden om samen met de overheid zaken te bereiken, die je nooit tevoren voor mogelijk hield. Daarom vraag ik je …

Hoeveel OverheidsIQ heb jij eigenlijk?

Je vraagt je misschien af hoe ik dat allemaal weet. Je hebt er recht op om dit te weten. Ik werk al jaren met veel plezier in de publieke sector. Ik heb een klein fortuin en honderden uren besteed aan het verhogen van mijn kennis over de overheid. Als gevolg daarvan kijk ik anders aan tegen de overheid. Deze kennis deel ik graag met iedereen, die ook de overheid wil vernieuwen.

Wil je meer weten over het vinden van de balans in wederkerig vertrouwen tussen overheid en inwoners? Wil je meer weten over de overheid?

Is je antwoord “JA”, dan wil je vast in 2014 een keer op mijn netwerkbijeenkomst ‘Overleef jij zonder hulp van de overheid komen?’.

Je kunt een GRATIS ticket voor hiervoor bemachtigen door mij te laten weten in het commentaarveld onderaan de pagina:

  • Hoeveel overheidsIQ heb jij?
  • Hoe kan de overheid bij inwoners nagaan wat zij verwachten?
  • Wat wil de inwoner van een gemeente?
  • En hoe wil die inwoner geïnformeerd worden en waarover?

Nadat ik jouw commentaar heb geplaatst, kies ik mogelijk jouw commentaar als winnaar en krijg je jouw gratis ticket toegestuurd.

Ik ben benieuwd naar je commentaar en hoop je volgende keer weer op ons blog te zien!

Samen vernieuwen we de overheid!

Hartelijke groet,
Alexander Meijer

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier links te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

GRATIS E-BOOK

Start jouw succesvolle samenwerking
met de overheid nu!

Een e-mail met het e-book is onderweg!

Share This