Hoe krijg je als inwoner aandacht van jouw gemeente?

20 mrt 20140 Reacties

De verkiezingscampagnes voor de gemeenteraad draaiden op volle toeren. Nederland kon weer naar de stembus. Politici waren weer op zoek naar de gunst van de kiezer. Het lijkt soms wel of dit de enige tijd is dat u als inwoner aandacht krijgt van uw politici of van uw gemeente. De rest van de vier jaar ziet of hoort u hen niet. En dat vinden we gek, of niet soms? Politici werken uiteindelijk ten dienste van jou. In deze blog deel ik hoe je hier politici aan kan helpen herinneren en iets van hen en ambtenaren gedaan kan krijgen.

Tip 1. Doe je huiswerk

Waarom moet je je huiswerk doen om aandacht te krijgen? Voorbereiding is het halve werk. De zoektocht naar het juiste niveau scheelt veel tijd. Gaat de gemeente over jouw probleem, of toch de provincie of het waterschap? Je kunt het zo uitzoeken als je jouw huiswerk doet. Bureaucratisch zeg je? Nee hoor, zo is Nederland gewoon staatsrechtelijk georganiseerd. Als je daar iets aan wilt doen, moet je in de Tweede Kamer zoveel mogelijk politieke wil organiseren dat het huis van Thorbecke grondig wordt gerenoveerd. En aangezien daar twee kabinetsperioden over heen gaan vanwege de wijziging van de Grondwet, zou ik zelf daar niet op wachten als je een probleem hebt.

Nee, ik heb het over het aankloppen bij de juiste instantie, bij de juiste persoon met de juiste voorbereiding. Wat is je probleem? Wat heb je al uitgezocht waarom het niet kan wat jij wilt? Of waarom kan het wel? Ben je een uitzonderingsgeval? Geldt een bepaalde wet? Noem maar op. De informatie is veelal openbaar beschikbaar. Als je aandacht van je gemeente wilt, dan helpt een gedegen voorbereiding.

Het geeft je meteen een voorsprong in de ambtelijke organisatie op diegenen die zich niet voorbereiden en gewoon maar wat roepen of schreeuwen. Heel vaak zijn er heel goede redenen waarom iets niet kan. Waarom het in het algemeen belang zus en zo geregeld is. Anderen nemen niet deze moeite en verwachten van de ambtenaren dat zij dit werk gaan doen. Of zoeken alleen een bevestiging van de afwijzing. Als je wel je huiswerk hebt gedaan, maak je meteen een positieve eerste indruk en doe je ongemerkt een beroep op de expertise van de ambtenaar. Wellicht heeft de ambtenaar – als je jouw vraag of probleem goed uitlegt – wel een onverwachte oplossing voor je.

Tip 2. Wees professioneel en begripvol

Wat is een slimme manier om je te presenteren bij de overheid?
Boos worden is in ieder geval niet de manier om je te presenteren bij de overheid. Schelden en tieren over bureaucratie evenmin. Het werkt echt averechts. Het proberen samen naar een oplossing te zoeken, begripvol te zijn, je in die zin professioneel opstellen helpt des te meer.

Zorg er ook voor dat je praat met de juiste mensen en maak het duidelijk dat u op zoek bent naar de dienst of ambtenaar voor hun hulp oplossen van het probleem.

Wat ook helpt, is om te vragen naar namen en/of afdelingen die je verder kunnen helpen met je vraag. Het is echt niet zo dat ambtenaren je bewust van het kastje naar de muur willen sturen. Heel vaak gaan ze niet over de vraag die je stelt. Of is het niet hun expertise. Met die namen of afdelingen kan je zelf zorgen voor follow-up. Je weet nog met wie je gesproken hebt en je kan er op terugkomen.

Voor een buitenstaander, een inwoner is alles een pot nat. Een ambtenaar is een ambtenaar. En toch hebben zij allemaal weer hun eigen specialisme en specifieke deskundigheid. Vergelijk maar met een specialist in ziekenhuis. Het zijn allemaal artsen, maar een oogarts helpt toch echt alleen mensen met oogklachten en niet met een beenbreuk.

Wanneer je daarvoor begrip op brengt, en jezelf professioneel opstelt, kom je echt verder dan het tegenovergestelde.

Tip 3. Ga bezoek bij de juiste persoon in kwestie

Waarom zou je bij de juiste persoon op bezoek gaan?
Kantoor, stadhuis, gemeentehuis of gemeentewinkel, het zijn allemaal aanduidingen van gebouwen waar politici en ambtenaren ook hun werk doen. Als je een afspraak wilt met een politicus of een ambtenaar is die vaak heel eenvoudig te maken. Het is mijn ervaring dat politici en ambtenaren heel goed bereikbaar zijn en bereid om met je in gesprek te gaan. Een dialoog over jouw probleem, het samen zoeken naar een oplossing lukt vaak beter in een gesprek van mens tot mens.

Je kunt politici en ambtenaren ook ontmoeten bij openbare vergaderingen van de gemeenteraad of raadscommissie. Er zijn ook netwerkbijeenkomst of activiteiten in jouw wijk of buurt waar je politici en ambtenaren kan ontmoeten.

Een ontmoeting is overigens niet de laatste stap bij het oplossen van jouw probleem, maar een goed persoonlijk contact gaat altijd vooraf. En is in ieder geval een goed begin.

Tip 4. Mobiliseer uw buren en versterk je daarmee je stem

Wie steunen jouw initiatief? Medestanders zoeken vormt vaak een belangrijke hefboom. Wellicht een van de meest krachtige dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de overheid luistert naar uw bezorgdheid is om je vrienden en buren te mobiliseren.

Hier zijn een paar manieren waarop u uw buren te betrekken.

‘Ouderwetse’ papieren petities met echte handtekeningen dragen nog steeds een veel gewicht, vooral bij lokale overheden. Zolang je vraagt ​​naar iets specifieks en bruikbaar is voor een lokale ​​gemeenschap en zolang die gemeenschap daadwerkelijk vertegenwoordigd is in het verzoekschrift, dan heb je mogelijk een hefboom en een nog sterker platform wat je kunt inzetten om te doen wat nodig is.

Een andere manier is om uw buren als hefboom te gebruiken om samen op een openbare vergadering in het gemeentehuis te verschijnen.

Soms is de snelste manier om in gesprek te komen met de juiste persoon het maken van een afspraak met de mededeling dat je met een dozijn mensen wilt praten over hetzelfde onderwerp. Als je daarbij aangeeft dat je heel graag een deskundige van de gemeente hierbij zou willen uitnodigen om iedereen te ontmoeten, is de kans groot dat de ambtenaar de bijeenkomst graag bijwoont.

Je kunt zelfs een evenement organiseren in een gymzaal of klaslokaal in uw gemeente, of zoek een openbare ruimte specifiek voor grote vergaderingen en boek deze. Nodig de politici of ambtenaren uit om naar ieders problemen te komen luisteren.

Tip 5. Doe het werk zelf

Soms is de meest effectieve manier om aandacht te vragen voor een langzaam bewegende overheidsinstelling om samen met andere inwoners het werk zelf te doen. Misschien vraag je je nu af in hoeverre je zelf het werk kan doen.

Betrokken inwoners nemen steeds vaker hun verantwoordelijkheid voor de samenleving vanuit hun eigen kracht, kennis en kunde. Ik noem hier een paar voorbeelden. In een vorm van buurtonderneming exploiteren zzp-ers samen een markante locatie, een oud-stoomgemaal waar zzp-ers kantoor of werkplekken gaan gebruiken en de ruimte ‘s avonds wordt gebruikt voor buurtactiviteiten zoals buurtconcerten of buurtdiners. Op verzoek van wijkbewoners wordt in gemeente een onderhoudsbudget van een wijk ‘overgedragen’ en bepalen deze inwoners hoe dit budget wordt ingezet. Op initiatief van één enthousiasteling worden de Vinkeveense Plassen schoon gemaakt samen met velen die hieraan hun bijdrage leveren.

Tip 6. Neem hun functie

Wat is de meest effectieve manier om aandacht te krijgen van mijn lokale overheid? De meest effectieve manier, die ik ken om aandacht te krijgen van je lokale overheid is iets waar de meeste mensen niet warm voor lijken te lopen. En dat is door zelf politiek actief te worden. Misschien is het beeld van de politiek bij inwoners erg negatief, maar mijn beeld van lokale politici is dat zij een grote lokale betrokkenheid hebben en hun stad of dorp een beetje beter willen achterlaten als hun termijn erop zit of hun politieke mandaat van de kiezer is verlopen. In mijn ogen is het niet ingewikkeld om op een kieslijst voor een gemeenteraadsverkiezing terecht te komen als je een betrokken inwoner bent.

Toch keren steeds meer mensen zich van de politiek af. En is er bijna niemand die zich afvraagt of de huidige politici er zitten, omdat niemand anders het wil of omdat niemand anders de huidige raadsleden heeft uitgedaagd. Ik weet dat het een hele stap is, maar in de meeste gemeenten is het raadslidmaatschap parttime. Het is niet zo dat je moet stoppen met je baan om de belangen van uw gemeenschap of politieke partij te vertegenwoordigen in een groter geheel. Je behoeft je alleen maar te committeren aan een aantal raads- en commissievergaderingen. Je moet vertrouwd raken met de eisen die aan een raadslid worden gesteld en jezelf afvragen of je je wilt inzetten voor de lokale gemeenschap.

Overigens suggereer ik niet dat je je verkiesbaar stelt, alleen maar om verkeersremmende maatregelen bij de school van uw kinderen te krijgen. Je kunt natuurlijk ook gewoon volgende keer gaan stemmen op de kandidaat of partij van uw keuze!

Hopelijk helpen deze tips en suggesties jou als inwoner de aandacht te krijgen van te krijgen, en de problemen die jij en jouw buren snel willen oplossen.

Schrijf nu eens in het commentaarveld hieronder op welke inzichten jij hebt na het lezen van de tips. Welke tip wil jij toevoegen?

En vergeet niet om te reageren op de berichten van anderen en elkaar van feedback en support te voorzien, zodat we allemaal verder kunnen groeien. Hoe meer commentaren, hoe waardevoller deze blogs worden!

Deel dit blogartikel ook met anderen, zodat ook zij van deze informatie kunnen profiteren.

Samen vernieuwen WIJ de overheid

Hartelijke groet,
Alexander Meijer

PS. Wil je meer weten over de lokale overheid en hoe wij de overheid samen kunnen vernieuwen? Kom dan naar mijn GRATIS netwerkbijeenkomst! Meld je HIER direct aan!

GRATIS E-BOOK

Start jouw succesvolle samenwerking
met de overheid nu!

Een e-mail met het e-book is onderweg!

Share This