Echte topmanagers kunnen loslaten

31 okt 20133 reacties

Filip Vandendriessche

Op maandag 1 juli was het eindelijk zover!

Tijdens een bijeenkomst met het thema “Nieuwe lokale overheid” ontmoette ik Filip Vandendriessche. Hij gaf een Masterclass over het waarom van outputsturing bij de lokale overheid. Filip Vandendriessche is de grondlegger van het concept “input-output” sturing en de bedenker van het model ‘leiding geven zonder bevelen’.

Hij heeft gedurende 40 jaar het concept verfijnd en gedocumenteerd. In de afgelopen jaren is zijn gedachtegoed bij de lokale overheidsorganisaties waar ik werkte vaak een middel geweest om problemen aan te pakken, een visie te formuleren of verantwoordelijkheden op strategisch, tactisch en operationeel niveau te verduidelijken. Filip Vandendriessche is voor mij dan ook een lichtend voorbeeld in vernieuwend denken over persoonlijk leiderschap, management, sturing en loslaten. Voor mij was dit een bijzondere gelegenheid hem in het echt te ontmoeten. Over het boek ‘Waarom uw oplossing het probleem is?’ schreef ik al eerder een korte boekbespreking.

Bouwen aan een nieuwe overheid

In mijn blog Bouw jij mee aan een nieuwe overheid? schreef ik al dat de wereld om ons heen erg snel verandert. De verwachting van inwoners ook. Vernieuwing van de lokale overheid is daarmee een noodzaak. Een vernieuwing kan niet gerealiseerd worden zonder de samenwerking met én ondersteuning van velen.

Bij het bouwen aan een nieuwe lokale overheid spelen twee vragen een rol:

  1. Voor wie werken wij uiteindelijk? In ons geval de inwoner van onze gemeenten.
  2. Hoe richten wij onze lokale overheidsorganisaties zo in dat we met minder mensen, meer kunnen doen? We werken toe naar een kleinere lokale overheid en er komen meer taken op ons af.

Om collega-topmanagers van lokale overheidsorganisaties, hun medewerkers en externe adviseurs (ZZP-ers) te helpen, heb ik geïnspireerd door Filip Vandendriessche 7 tips opgeschreven om te komen tot optimale resultaten in en met een lokale overheidsorganisatie door echt los te laten.

7 tips om als topmanager van een lokale overheidsorganisatie ECHT los te laten

1. Bepaal wat DE toegevoegde waarde is van een lokale overheidsorganisatie

Van overheidsorganisaties wordt nog steeds verwacht dat zij vele taken uitvoeren. Het is daarbij van belang om ook aan te geven wat het belang van zaken is. Met name wanneer dit belang bijzonder groot is. Wanneer dit belang niet of onvoldoende wordt gecommuniceerd, zal er ook geen goede oplossing komen. Dit leidt tot handhaving van de status quo. Een belangrijke vraag om te stellen is dan ook: “Is de huidige situatie acceptabel?”. Indien die vraag volmondig met NEE kan worden beantwoord, is the sense of urgency hoog, en moet deze ook zo gecommuniceerd worden.

2. Stuur een overheidsorganisatie aan op OUTPUT

De overheidsorganisatie moet vooral op output gestuurd worden en niet zoals vaak gebeurd op de input. Door te sturen op output in plaats van input is de efficiëntie van de organisatie te verbeteren. Overheidsmanagers hoeven voor de uitdagingen waar we voor staan geen oplossingen te hebben, dat kunnen de medewerkers zelf, maar moeten wel de criteria aangeven waar de oplossing aan moet voldoen. Efficiëntie en kwaliteit staan hierbij hoog in het vaandel en moet de output afgezet worden tegen de tevredenheid van onze inwoners.

3. Maak onderscheid tussen input en output

Zoals de naam al aangeeft, is input hetgeen wat leidt tot output, het middel wat leidt tot het doel. In de praktijk worden deze echter veel verward, wat negatieve effecten heeft op de resultaten die een overheidsorganisatie behaald. Input is een middel (het HOE?). Output is in feite het ultieme doel wat wordt nagestreefd (het WAT?). Na helderheid over de gewenste output is het niet meer mogelijk om de vraag te stellen ‘waarom’. Dit veronderstelt dan ook consensus.

4. Richt processen zo LEAN mogelijk in.

Richt werkprocessen zo slim en efficiënt mogelijk in, waarbij overheidsorganisaties ONZE inwoners beter tot hun recht laten komen.Digitalisering speelt hierbij een grote rol. Maak het hierbij wel gemakkelijk en vooral ook aantrekkelijk voor onze burger om zaken zelf te regelen.

5. Zet daarbij TALENT die in onze organisatie aanwezig zijn, op de juiste manier in.

Als medewerkers meer vertrouwen krijgen om zelf de input (het hoe) in te vullen, komt de overheidsorganisatie waarvoor zij werken eerder tot een maximale output. Dit betekent dat gestuurd moet worden op talent van medewerkers. Managers moeten niet voor de medewerkers over de input gaan nadenken, omdat dit de output negatief beïnvloedt. Sturen op talent betekent dat vertrouwen moet worden gegeven door de manager, en verantwoordelijkheid genomen door de medewerker. Zodoende wordt creativiteit bevorderd en stuurt de overheidsmanager op kwaliteit.

6. Beloon het behalen van doelen (output).

In veel organisaties bestaat er een mismatch tussen doelstelling en beloning. Het komt veel voor dat middelen (input) beloond worden, in plaats van doelen (output). Hier is het voorbeeld van toepassing van de bankmedewerker die beoordeeld en beloond of gestraft wordt op basis van gesprekken (input) en niet op basis van opbrengst (output). Beloning (en straf) moet altijd gericht zijn op output en kwaliteit, niet op input en kwantiteit.

7. Sturing en personeelsplanning via Gain & Pain.

Sturing op maximale output van medewerkers kan slechts op twee manieren: via pain (straf) en gain (beloning). Indien men niet beloond wordt voor goed gedrag en goede resultaten, zal men zich hier in de regel ook niet voor inzetten. Indien ondermaatse en slechte prestaties niet bestraft worden, zal dit ook minder mensen motiveren om het beter te doen. Beloningen in financiële zin, maar ook qua loopbaankansen en verantwoordelijkheid, moeten op output zijn gebaseerd.

Er zijn duizenden manieren om een lokale overheidsorganisatie aan te sturen. Als ik er een mag benadrukken: Echte topmanagers kunnen loslaten. Dit is voor mij het leidende principe voor het aansturen van een lokale overheidsorganisatie. Stuur op OUTPUT en criteria en bedenk niet zelf de oplossingen.

Wat zijn jouw tips voor de overheidsmanagers? Welke toegevoegde waarde heeft jouw lokale overheidsorganisatie? Op welke output stuur jij?

Schrijf in het commentaarveld onderaan deze pagina jouw tips of antwoord op deze vragen.

Overleef jij zonder hulp van de overheid?

Op 28 november organiseer ik mijn vierde GRATIS netwerkbijeenkomst. Jij bent natuurlijk van harte welkom! In een kleine vier uur lever ik je veel waardevolle informatie en deel ik mijn inzichten over de lokale overheid.

In de netwerkbijeenkomst Overleef jij zonder hulp van de overheid? ontdek je:

  • Hoe je binnen de overheid carrière maakt
  • Hoe je publiek pioniert
  • Hoe je een opmerkelijk product of dienst voor de lokale overheid ontwikkelt
  • Hoe je meer succesvol netwerkt
  • Hoe wij samen de overheid vernieuwen

Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten en met je te delen wat ik weet over publiek pionieren en netwerkend werken. Delen is vermenigvuldigen!

Meld je HIER aan!

Samen vernieuwen we de overheid!

Hartelijke groet,
Alexander Meijer

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier links te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

GRATIS E-BOOK

Start jouw succesvolle samenwerking
met de overheid nu!

Een e-mail met het e-book is onderweg!

Share This