Check in 5 stappen jouw beeld van de lokale overheid

30 jan 20140 Reacties

Inwoners hebben over het algemeen hun oordeel over hun lokale overheid, (vaak bedoelt men hier de gemeente) snel klaar. Ik ook. Inwoners plaatsen ervaringen met de lokale overheid, politici en ambtenaren heel snel een hokje. Lekker overzichtelijk, maar o zo verraderlijk. Want eenmaal een denkbeeld gevormd, is het lastiger deze bij te stellen, ook al is het nodig. Maar nu vraag ik je: Klopt jouw beeld van de overheid wel?

Ik zie en merk maar al te vaak de contacten, die ik onderhoud met inwoners dat de samenwerkingsproblemen ontstaan doordat beelden over elkaar (gemeente en inwoners) zijn ontwikkeld en continu door de eigen beeldvorming worden bevestigd. Hierdoor is de samenwerking tussen inwoners en hun lokale overheid vaak niet zo effectief en plezierig als het wel zou kunnen zijn.

We zijn het snel met elkaar eens – denk ik – dat als je de waarnemingen objectief zou kunnen bekijken, je ook tot andere conclusies zou kunnen komen. Maar hoe maak je die switch als je al bereid bent om je beeld en oordeel bij te stellen? Want meestal zoek je naar continu bevestiging van jouw beeld: ”ik zit goed”. En weet je, je vindt het altijd.

Ik werk al sinds 1997 bij de lokale overheid en het valt mij op dat het sterk opgebouwde beeld over de lokale overheid er wel is, maar eigenlijk totaal niet meer matcht met de werkelijkheid. En laten we eerlijk zijn, het algemene beeld van de (lokale) overheid is niet positief. Ambtenaren zijn saai, het zijn er te veel en werken aan zaken die er niet toe doen. Politici zijn onbetrouwbaar, vullen gemakkelijk hun zakken en willen alleen maar herkozen worden. De vraag is of deze beelden nu echt kloppen.

Jouw beeld van de lokale overheid aanpassen vraagt lef. In de eerste plaats omdat het NIET een automatisme van ons mensen is om aannames of beelden over een ander te checken, laten we het er vaak bij en leven we voort met het oordeel dat we over de lokale overheid hebben geveld.

In de tweede plaats omdat je jouw beeld moet checken met degene die het betreft. En diegene is de lokale overheid… Voor veel inwoners één grote black-box.

Maar wat weet je eigenlijk van de lokale overheid? Hoe check je jouw beeld over jouw lokale overheid. Om je daarbij te helpen heb ik een vijf stappen beschreven om je te verdiepen in jouw lokale overheid.

Verzamel informatie over jouw lokale overheid – stap 1

De beste en snelste manier om je te verdiepen in je lokale overheid is door te beginnen met informatie te verzamelen. Informatie over jouw lokale overheid verzamelen, is eigenlijk heel eenvoudig. Er is heel veel informatie gewoon online en openbaar toegankelijk. Belangrijke bronnen van informatie zijn: het burgerjaarverslag, de wekelijkse openbare besluitenlijst van het college van B&W, de persberichten en artikelen op de website en publicaties zoals de gemeentegids en brochures over een bepaald onderwerp.

Als je je wilt verdiepen in jouw lokale overheid vraag dan het burgerjaarverslag op, bekijk de website en lees de artikelen in de huis-aan-huis bladen. Nu je deze informatie hebt verzameld, let dan op hoe jij reageert op de informatie die je leest. Wat valt je op of verbaast je? Welk gevoel of vragen roept de informatie op? Schrijf naar aanleiding van deze informatie je belangrijkste drie vragen op.

Zoek persoonlijk contact met lokale politici en ambtenaren – stap 2

Het contact maken met de lokale overheid kost je misschien wat meer moeite dan het verzamelen van informatie, maar het is zeker niet onmogelijk om persoonlijk contact te zoeken met mensen die voor de lokale overheid werken. Zoals met zoveel dingen, is het eenvoudig als je weet hoe! De meest eenvoudige manier om met politici en gemeenteambtenaren in contact te komen, is om een openbare raadsvergadering of commissievergadering te bezoeken. Wat ook kan, is om gewoon een afspraak te maken met een gemeenteambtenaar op het gemeentehuis. Vraag gewoon naar de ambtenaar die expert is op het gebied waarover je een vraag hebt. Mijn ervaring is dat politici en gemeenteambtenaren graag bereid zijn om je te woord te staan en jouw vragen te beantwoorden. Je zult versteld staan van de openheid, betrokkenheid en deskundigheid.

Met de antwoorden op vragen die je in stap 1 hebt verzameld, kan je vast de door jouw verzamelde informatie verder aanvullen en jouw beeld checken.

Vraag anderen naar hun ervaringen met politici en ambtenaren – stap 3

Kijk rond in je netwerk en bepaal of er iemand is (of die weer iemand anders kent) die heeft samengewerkt met die lokale overheid, waarin jij je wilt verdiepen. Vraag diegene om over die specifieke lokale overheidsorganisatie te vertellen. Niet alleen over zaken die je al in stap 1 hebt kunnen vinden in de openbare informatie, maar ook over welke ervaringen zij hebben met politici en gemeenteambtenaren, hoe de omgang met bijvoorbeeld de gemeentesecretaris/algemeen directeur is, of zij een beeld hebben van die lokale overheid. Vraag aan je informant wat zijn of haar beeld is van die lokale overheidsorganisatie is en hoe diegene aan dit beeld komt.

Herzie je beeld over jouw lokale overheid – stap 4

Ga nu terug naar de drie vragen van stap 1 en neem de resultaten van stappen 2 en 3 nog eens rustig door. Gebruik nu wat tijd om je beeld van jouw lokale overheid te herzien. Ga eens na wat er klopte aan jouw oorspronkelijke beeld, wat aan jouw beeld over die lokale overheid veranderd is en met welke nieuwe vragen je nu zit en of je daar wat mee wil doen. Stel je eens voor dat je door jouw herziene beeld de samenwerking met die lokale overheid anders kan vormgeven. Zou dat niet geweldig zijn?

Stel jezelf nu de volgende vragen: Wat hebben de stappen 1 tot en met 3 mij geleerd? Moet ik mijn beeld bijstellen? Welke vragen heb ik nog of welke nieuwe vragen heb ik. Je zou dan weer bij stap 2 verder kunnen gaan. Wat ook kan, is om met die vragen naar een gratis netwerkbijeenkomst te komen.

Bezoek een gratis netwerkbijeenkomst – stap 5

Als je nog niet naar een GRATIS netwerkbijeenkomst ‘Kunnen we samen de overheid vernieuwen?’ bent geweest of training Hoe werkt de gemeente? hebt gevolgd, kun je je HIER aanmelden!

Als je al eens een bijeenkomst hebt bezocht, lees jouw aantekeningen dan nog eens door en pas je inzichten toe op je samenwerking met de lokale overheid.

Nu is het jouw beurt!

Hoe ga jij om met beelden over de lokale overheid en welk beeld heeft de lokale overheid over jou als inwoner? Zou onze leefwereld er niet beter op worden als er inwoners beter weten hoe de gemeente werkt? En wat als de lokale overheid beter zou aansluiten op de wensen van haar inwoners?

Deel het met ons in het commentaarveld hieronder.

En vergeet niet om te reageren op de berichten van anderen en elkaar van feedback en support te voorzien, zodat we allemaal verder kunnen groeien. Hoe meer commentaren, hoe waardevoller deze blogs worden!

En deel dit blogartikel met anderen, zodat ook zij de komende tijd constructief bezig kunnen zijn met het checken van hun beeld van hun lokale overheid.

Samen vernieuwen WIJ de overheid!
Alexander Meijer

GRATIS E-BOOK

Start jouw succesvolle samenwerking
met de overheid nu!

Een e-mail met het e-book is onderweg!

Share This