9 inzichten over de invloed van veranderingen op het gevoel van eigenwaarde

12 dec 201313 reacties

Het puzzelt mij als verandermanager waarom mensen in tijden van verandering vaak irrationele dingen doen. Of waarom medewerkers vaak meer dan de helft van het slechtnieuwsgesprek niet meekrijgen? Hoe komt het dat iemand een veel te grote auto gaat rijden na een echtscheiding? Of buitenzinnen raakt wanneer iemand door een organisatieverandering zijn of haar eigen parkeerplaats kwijtraakt. Waarom wil iemand opvallen in een vergadering door stemverheffing of door een ander tot de grond toe afbranden?

Toen ik Kras Bocklandt ontmoette en in aanraking kwam met zijn gedachtegoed, viel een deel van die puzzelstukjes op z’n plek. Deze blog is geïnspireerd op de inzichten, die ik opdeed tijdens een reünie met oud-studiegenoten van het programma Sturen van Veranderingen in Organisaties. Kras stond tijdens die reünie met ons stil bij het begrip gevoel van eigenwaarde. Deze inzichten deel ik graag met jou in deze blog.

Gevoel van eigenwaarde

Overlevingsgedrag van mensen tijdens veranderingen is goed herkenbaar. Je wist vast al dat dit een mechanisme is. Maar wat heeft het gevoel van eigenwaarde hiermee te maken? Ik probeer het je in deze blog uit te leggen. In veranderingen worden mensen vaak bedreigd in hun gevoel van eigenwaarde. Je voelt je veilig als je gevoel van eigenwaarde niet bedreigd wordt. Het gaat uiteindelijk om de vraag of je er wel mag zijn.

Jij hebt vast wel eens de ervaring gehad dat je gevoel van eigenwaarde een flinke boost kreeg. Of juist de ervaring van het tegenovergestelde, dat het onderuitgehaald werd. Je herinnert je misschien het best toen je door had dat je jouw gevoel van eigenwaarde even kwijt was. Bijvoorbeeld toen je in de gymles op de basisschool als laatste werd gekozen bij het maken van twee teams. Je mocht er voor je gevoel niet bij horen. Wat gebeurt er dan met je en met je vermogen om met anderen te communiceren?

In omstandigheden waarin mensen (al dan niet uit eigen beweging) met veranderingen geconfronteerd worden, heeft de behoefte om hun gevoel voor eigenwaarde te beschermen steeds invloed op hun gedrag. Als je weet hoe dit werkt, kan het ons helpen om veranderingen bij jezelf, maar zeker ook bij anderen met meer succes te realiseren.

9 inzichten over de invloed van veranderingen op het gevoel van eigenwaarde

  1. Veel gedrag van mensen is te verklaren vanuit de behoefte om ons gevoel van eigenwaarde te beschermen.
  2. Wanneer we ons in ons gevoel van eigenwaarde bedreigd voelen, gaan we slechter communiceren.
  3. Niemand wordt met een gevoel van eigenwaarde geboren.
  4. Ons gevoel van eigenwaarde wordt opgebouwd door de reacties van onze omgeving op ons gedrag.
  5. Er zijn vier primaire kanalen waarlangs ons gevoel van eigenwaarde wordt opgebouwd. Waardering voor wat je kan, waardering voor wie je bent, overtuigingen hoe je moet leven en bevestiging van ons zelfbeeld versterken je gevoel van eigenwaarde.
  6. Een zware aanval op alle vier de onderbouwingen van het gevoel van eigenwaarde te gelijk kan vernietigend zijn.
  7. Om te kunnen groeien, dient er af en toe een aanval uitgevoerd te worden op een van de vier onderbouwingen.
  8. Een goede coach draagt er zorg voor dat wanneer hij één onderbouwing ter discussie stelt, de andere drie onderbouwingen overeind blijven.
  9. Naarmate je ouder en wijzer wordt, ben je voor je gevoel van eigenwaarde steeds minder afhankelijk van de bevestiging van een ander. Ook al wordt je aangevallen dan blijft je identiteit overeind.

Ik ben benieuwd naar jouw gedachten. Wat betekent gevoel voor eigenwaarde’ voor jou? Ik vind het fijn als je dit met ons wil delen in het reactieveld, om zo nog meer waarde te geven aan dit artikel.

Je weet nu hoe het gevoel van eigenwaarde is opgebouwd en welke invloed van veranderingen heeft op het gevoel van eigenwaarde. Hiermee kan je veranderingen bij jezelf, maar zeker ook bij anderen met meer succes te realiseren.

Samen vernieuwen we de overheid!

Hartelijke groet,
Alexander Meijer

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hier links te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

GRATIS E-BOOK

Start jouw succesvolle samenwerking
met de overheid nu!

Een e-mail met het e-book is onderweg!

Share This