30 dingen die de gemeente doet

27 feb 201412 reacties

Wat doet de gemeente allemaal?

Weet jij wat een gemeente allemaal doet? De gemeente is voor heel veel verschillende dingen verantwoordelijk, maar ze doet niet alles zelf. Het heeft wel even geduurd voordat ik dat allemaal ontdekt had. Ik werk inmiddels zeventien jaar bij deze lokale overheid. En nog steeds komen er taken bij en gaan er taken af. Gemeenten bieden een breed scala van diensten, hetzij rechtstreeks via hun personeel of door het gebruik maken van diensten van externe organisaties zoals bedrijven en instellingen.

De meeste gemeentelijke diensten zijn verplicht. Het betreft zo’n 80% van de taken. Dit betekent dat de gemeente deze taken moeten doen, omdat ze verplicht zijn om dit te doen door de wet. Sommige verplichte functies worden streng gecontroleerd door de centrale overheid, met een vergelijkbaar niveau van dienstverlening in het hele land.

Een goed voorbeeld hiervan is het verstrekken van paspoorten of het organiseren van verkiezingen. Andere diensten (zoals bijvoorbeeld het verstrekken van voorzieningen op grond van de wet maatschappelijke ondersteuning of het vast stellen van een bestemmingsplan) verstrekken gemeenten met een enkele keuzevrijheid over het niveau en de aard van de dienst. Dit zijn allemaal vormen van medebewind.

Er zijn ook diensten of zaken waarin gemeenten autonoom zijn. Dit zijn diensten die een gemeente kan besluiten om te verstrekken, maar zij hoeft dit niet te doen. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan het exploiteren van een zwembad of voetbalstadion. Het kan ook gaan om het verstrekken van regels. Een goed voorbeeld is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze verordening is eigenlijk een wet op gemeentelijk niveau. Het doel van de APV is om de gemeente netjes en leefbaar te houden voor iedereen.

30 dingen die de gemeente doet

Ik heb snel een lijst van 30 dingen gemaakt die een gemeente doet. Het zijn stuk voor stuk belangrijke taken. In een eerdere blog Het geheim van vertrouwen in de Overheid is.. heb ik al met je gedeeld wat het belang van OverheidsIQ is

Ik hoop dat je aan het einde van dit artikel niet alleen “gemeente” hebt gegoogled (of “OverheidsIQ”), maar ook dat je een paar dingen bedacht hebt om mij te helpen de lijst af te maken van dingen die een gemeente allemaal doet…

  1. De gemeente houdt bij wie er in de gemeente wonen.
  2. De gemeente geeft officiële documenten uit, zoals een paspoort of identiteitskaart en een rijbewijs.
  3. De gemeente verstrekt uitkeringen aan wie niet in eigen levensonderhoud kan voorzien.
  4. De gemeente verstrekt voorzieningen waar inwoners burgers met beperkingen gebruik van kunnen maken.
  5. De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen.
  6. De gemeente maakt bestemmingsplannen. Hierin staat welk gebied bestemd is voor huizen, welk deel voor natuur en welk deel voor bedrijven.
  7. De gemeente houdt toezicht op de woningbouw en verbouwingen.
  8. De gemeente zorgt voor voldoende woonruimte.
  9. De gemeente maakt afspraken met woningcorporaties.
  10. De gemeente legt straten, wegen, voetpaden en fietsroutes aan. En zorgt dat ze onderhouden worden.
  11. De gemeente verstrekt subsidies, bijvoorbeeld aan een zwembad of bibliotheek.
  12. De gemeente zorgt dat bedrijventerreinen goed bereikbaar zijn. En verstrekt vergunningen voor markten.
  13. De gemeente zorgt voor een goede doorstroming van het verkeer.
  14. De gemeente ziet erop toe dat leerlingen naar school gaan.
  15. De gemeente verstrekt een groot aantal verschillende soorten uitkeringen die door de landelijke wetgever zijn bepaald.
  16. De gemeente zorgt voor de openbare orde en veiligheid.
  17. De gemeente zorgt voor de infrastructuur in de breedste zin.
  18. De gemeente zorgt voor een goede inrichting van de openbare ruimte.
  19. De gemeente stelt een bestemmingsplan vast.
  20. De gemeente zorgt voor aantrekkelijke plekken in dorpen, wijken en buurten. En voor plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.
  21. De gemeente probeert te voorkomen dat jongeren problemen krijgen en op het slechte pad raken.
  22. De gemeente ondersteunt ouders die hulp nodig hebben bij het opvoeden van hun kinderen.
  23. De gemeente ondersteunt het werk van vrijwilligers en mantelzorgers.
  24. De gemeente zorgt dat mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking mee kunnen doen in de samenleving.
  25. De gemeente zorgt dat er opvang is voor mensen die door problemen tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen.
  26. De gemeente zorgt er ook voor dat kwetsbare personen en mensen met psychische problemen begeleiding krijgen en geen ernstige overlast veroorzaken.
  27. De gemeente zorgt er voor dat mensen met een verslaving goede hulp, opvang en begeleiding krijgen.
  28. De gemeente probeert zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen.
  29. De gemeente houdt ook toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang.
  30. De gemeente zorgt voor een gescheiden inzameling van afval.

Wat heb ik nog gemist? Welke taak van de gemeente mag zeker niet ontbreken in deze opsomming? En wat is volgens jou de meest belangrijke taak van de gemeente?

Help me s.v.p. om de lijst compleet te maken, zodat we nog beter weten wat de gemeente doet. Plaats jouw ideeën over wat een gemeente allemaal doet hieronder in het commentaarveld.

GRATIS Netwerkbijeenkomst

Wil je nog meer leren en te weten komen over de gemeente? Kom dan naar mijn volgende GRATIS netwerkbijeenkomst ‘Samen vernieuwen we de overheid’? Je betaalt alleen een bijdrage voor de koffie, thee, locatie en het diner.

Tijdens deze netwerkbijeenkomst is er volop de gelegenheid om te netwerken en ontvang je waardevolle informatie en nieuwe inzichten over de gemeente. 

Ik nodig je van harte uit hierbij aanwezig te zijn! Geef je HIER direct op!

Samen vernieuwen we de overheid

Hartelijke groet,
Alexander Meijer

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

GRATIS E-BOOK

Start jouw succesvolle samenwerking
met de overheid nu!

Een e-mail met het e-book is onderweg!

Share This