3 redenen om heldere overheidsopdrachten te krijgen

30 okt 20142 reacties

Wist jij dat veel projecten of opdrachten, die worden uitgevoerd bij de overheid door experts, 15% faalkosten kennen? En dat deze faalkosten worden toegeschreven aan een slechte samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer? Wat kan jij als opdrachtnemer bijdragen aan goed opdrachtgeverschap? En waarom zou jij – adviseur met de expertise, die zaken wil doen met de overheid- je daar druk over maken?

In deze blog geef ik je drie redenen om heldere overheidsopdrachten te krijgen.

1. De overheid krijgt waar voor het belastinggeld.
Krijgt de overheid waar voor het belastinggeld, is het eerste waar je aan kan denken bij goed opdrachtgeverschap. Je krijgt wat je vraagt. Bovendien getuigt goed opdrachtgeverschap ook van goed leiderschap. Een goede leidinggevende doet de goede dingen. Een duidelijke opdracht leidt niet tot gedoe, maar tot de juiste oplossing voor het probleem. Niet te duur en precies datgene wat de organisatie nodig heeft. Goed leiderschap vraagt om vooraf nadenken over de scope voor datgene wat nodig is. Die duidelijkheid wordt van de overheidstopmanagers en bestuurders verwacht. Hij kan die duidelijkheid ook geven als goed opdrachtgeverschap ‘top of mind’ is. Goed opdrachtgeverschap omvat ook goed luisteren naar je adviseur of jouw opdrachtnemer. Het is niet altijd makkelijk te weten wat je wilt of duidelijk te zijn.

Jij – die als adviseur de expert is – hebt hierin ook een eigen verantwoordelijkheid. Jij kan de opdrachtgever beter maken door goede en heldere adviezen te geven. Door een heldere overheidsopdracht krijgt de overheid waar voor zijn belastinggeld.

2. De overheid wil een betrouwbare overheid zijn.
Betrouwbare overheid is de waarde die opdrachtgever en opdrachtnemer samen delen. Zo gebruikt de overheid experts om samen de digitale systemen en gegevens van inwoners te beschermen en te beheren. Om samen door het gebruik van slimme oplossingen de administratieve lasten en belastingen te verlagen. Die samenwerking wint aan kracht als er vanuit het besef van die gezamenlijke waarde wordt gewerkt. Er is een gemeenschap van gelijkgestemden nodig om ervoor te zorgen dat die waarde voorop staat. Ook inwoners die vrijwillig hun expertise inzetten om de vernieuwde overheid te realiseren die veiliger is en bijdraagt aan het merk-waardige gedrag van de overheid. Een overheid die transparant en betrouwbaar en samenwerkt met bedrijven en inwoners die deze waarden delen. Wanneer overheid, bedrijfsleven en inwoners optrekken vanuit die gezamenlijke waarden en gebouwd wordt aan die gemeenschap als basis voor samenwerking, vervallen huidige barrières die nu samenwerking tegenhouden en hierdoor meer kostbare tijd en belastinggeld verspillen dan nodig is.

3. Sta open voor die collectieve inspanning om tot een betrouwbare overheid te komen.
Bouw als expert mee aan die gemeenschap van gelijkgestemden. Verhoog als expert jouw kennis over overheid. Zorg dat de overheidstopmanagers en bestuurders jou als experts uit deze gemeenschap van gelijkgestemden waarderen, omdat jij waarde toevoegt aan hen en bouw zodoende vertrouwen op (know, like, trust). Blijvend adresseren doe je door continu aan te sluiten op hun behoefte. Vraag om een heldere overheidsopdracht. Het gaat om HEN! Weet wat die behoefte is en geef hen dat dan ook! Sluit aan op het probleem wat de overheidstopmanagers en bestuurders ervaren en biedt hen de oplossing in de vorm van handelingsperspectieven en concrete (liefst) gratis oplossingen.

Ik hoop dat je deze blog waardevol voor je is! Dat je hierdoor beter weet, waarom het als ondernemer of expert belangrijk is om een heldere overheidsopdracht te krijgen. Ik ben ook nieuwsgierig naar jouw reactie.
Laat mij weten hoe deze blog je helpt? Of wat zijn jouw inzichten naar aanleiding van deze blog?

Plaats je reactie in het commentaarveld hieronder.

Ik realiseer mij steeds meer hoe belangrijk jij bent voor mij wanneer je reageert op mijn blogs. Tijd vrij maakt om te reageren en jouw ideeën met mij en anderen te delen. Datzelfde geldt voor het delen van deze blog in jouw netwerk, omdat jij het waardevol vindt voor de ondernemers en experts in jouw netwerk die zaken willen doen met de overheid.

Voor het reageren op en het delen van mijn blogs, wil ik je alvast heel hartelijk bedanken! Jij bent dé overheidsexpert die met mij de overheid wil vernieuwen. Super!

Samen vernieuwen we de overheid!

Hartelijke groet,
Alexander

PS. Je kan ook naar mijn facebook pagina gaan.

GRATIS E-BOOK

Start jouw succesvolle samenwerking
met de overheid nu!

Een e-mail met het e-book is onderweg!

Share This