100 dingen die de gemeente als dienstverlener beter kan doen

21 aug 20143 reacties

Na mijn eerdere blog 30 dingen die de gemeente doet leek het mij interessant met jullie een lijst van 100 dingen te delen, die de gemeente in het algemeen als dienstverlener allemaal beter kan doen. Deze lijst bevat verbeteringen of vernieuwingen van gemeentelijke organisaties die ikzelf in de organisaties waar ik werk of heb gewerkt, heb ingevoerd of aan heb bijgedragen. Ook bevat de lijst mogelijke verbeteringen die bij andere gemeenten inmiddels worden uitgeprobeerd. De rode draad door mijn carrière is dat ik bij herindelingsgemeenten heb gewerkt, die altijd in de fase van transitie of transformatie zaten. Ik werk nu alweer 17 jaar bij de lokale overheid. De laatste 14 jaar heb ik niet anders gedaan dan vanuit leidinggevende posities organisaties of onderdelen daarvan vernieuwd. Vanuit die ervaringen geloof ik erin dat wij samen de overheid kunnen vernieuwen! Gemeenten zijn belangrijke maatschappelijke organisaties, het dichtst bij de inwoner georganiseerd. Ik streef naar een betere wereld waarin de overheid midden in de samenleving staat, volledig in contact staat met de inwoners en aansluit bij en luistert naar de werkelijke behoeften van deze inwoners. Sinds maart 2013 blog ik hierover en organiseer ik – naast mijn werk als Gemeentesecretaris/Algemeen Directeur – geweldige bijeenkomsten en trainingen voor ondernemers die succesvol zaken willen doen met de lokale overheid.

Vandaar nu een lijst van 100 dingen…..

100 dingen die de gemeente als dienstverlener beter kan doen

  1. De gemeente kan inwoners serieuzer nemen qua inbreng en inspraak.
  2. De gemeente kan meer staan voor een betrouwbare overheid.
  3. De gemeente kan beter luisteren naar elkaar (naar inwoners en naar medewerkers).
  4. De gemeente kan minder regels maken.
  5. De gemeente kan meer ruimte bieden aan inwonersinitiatieven.
  6. De gemeente kan meer gebruik maken van social media.
  7. De gemeente kan in openbare gemeentelijke gebouwen vergaderruimte beschikbaar stellen.
  8. De gemeente kan meer aandacht besteden aan haar inwoners door hen ieder afzonderlijk en persoonlijk te feliciteren met hun verjaardag.
  9. De gemeente kan 24 uur per dag reageren op vragen van inwoners
  10. De gemeente kan belangrijke zaken als uittreksels, paspoorten en rijbewijzen thuis laten bezorgen net als creditcards.

De lijst van 100 dingen die de gemeente allemaal beter kan doen, is lang. Te lang om te delen op een webpagina. Ben je benieuwd naar de punten 11 t/m 100? Om de volledige lijst als pdf-rapport in je bezit te krijgen, beantwoord dan de volgende vragen:

  • Welke taken moet de gemeente blijven doen?
  • Of: Welke taken hoeft de gemeente wat jou betreft niet meer te doen, omdat de kracht, kennis of kunde van de samenleving zelf deze taken kan uitvoeren?

Laat me je reactie weten in het commentaarveld onderaan de pagina. Zodra je antwoord is geplaatst, ontvang je per mail een link naar het volledige rapport met 100 dingen die de gemeente allemaal beter kan doen.

GRATIS Netwerkbijeenkomst

Wil je nog meer leren en te weten komen over de gemeente? Kom dan naar mijn volgende GRATIS netwerkbijeenkomst ‘Samen vernieuwen we de overheid’? Je betaalt alleen een bijdrage voor de koffie, thee, locatie en het diner. Tijdens deze netwerkbijeenkomst is er volop de gelegenheid om te netwerken en ontvang je waardevolle informatie en nieuwe inzichten over de gemeente. Ik nodig je van harte uit hierbij aanwezig te zijn! Geef je HIER direct op! Samen vernieuwen we de overheid Hartelijke groet, Alexander Meijer P.S. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen hieronder te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

GRATIS E-BOOK

Start jouw succesvolle samenwerking
met de overheid nu!

Een e-mail met het e-book is onderweg!

Share This